گریس

معرفی گریس و کاربردهای آن
مقاله ای جامع در مورد هرآنچه باید درباره گریس دانست

گریس چیست ؟

برای درک بهتر مفهوم این ماده ابتدا باید آن را تعریف کنیم . گریس به ماده ی جامد یا نیمه جامدی گفته می شود که دارای گرانروی زیادی است و از مشتقات ترکیبی چند صابون یا نفت به وجود آمده است .

در ساختار این ماده از پرکننده هایی استفاده شده است که به قطعاتی که متحرک هستند و با فشار زیادی کار می کنند بچسبد و جدا نشود .

  • خواص فیزیکی
  •  چه کاربردی دارند
  • مواد افزودنی استفاده شده در آن ها
  • گریدهای گریس
  • حداقل و حداکثر دمای مجاز عملیاتی

برای تهیه ی این ماده ابتدا باید قلیای فلزی ( کلسیم, سدیم , لیتیم) و سپس صابون های فلزی که ترکیبی آمینو اسید دارند را تهیه کرده و بعد از آن در دستگاه مخصوصی ، روانساز به آن ها اضافه می کنند .

در طول سالیان متوالی و کسب تجربیات فراوان ، اطلاعات بسیاری در مورد ساختار گریس بدست آمده است . با پیشرفت صنعت و علم با استفاده از ابزار های پیشرفته تر ( مانند میکروسکوپ های الکتریکی ) و گرفتن فیلم های مخصوص و با استفاده از اشعه ایکس موارد و مشخصات بسیار ریادی در مورد ساختار و خواص گریس مشخص شده است .

با بدست اوردن این اطلاعات ، مطالعه بر روی ساختار صابونها و نحوه ترکیب آن با روغن و کریستال شدن صابون در روغن و دیگر مسائل پیرامون گریس با امکانات بیشتری فراهم شده است .

گریس (grease) ، یکی از مهمترین روانکار های صنعتی است که بعد از روغن موتور و روغن هیدرولیک بیشترین مصرف را در جهان به خود اختصاص داده است چیزی در حدود 4 درصد .


کاربرد گریس ها

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ساخت ماشین آلات و تجهیزات جدید که در مقایسه با وسایل گذشته دارای مزایا و امکانات زیاد ، قدرت و پیچیدگی فراوان می باشد ، ساخت محصولات روانکار جدید که می توانند جوابگوی نیاز این ماشین آلات باشند بسیار ضروری و در اولویت می باشد .

گریس اکثرا بیشتر در مواقعی استفاده می شود که به طور دایم  و مستمر نمی توان از روانسازهای مایع استفاده کرد و یا در صورت استفاده مقرون به صرف نیست .

گریس ها یک تفاوت اساسی با روان سازها دارند آن هم این که پاک کنندگی وخنک کنندگی ندارند. با این همه نیروهای محرکه بدون گریس ها قابلیت استفاده را ندارند .

با اینکه در قیاس با دیگر روانکارها مصرف کمتری دارند ولی از جایگاه بالایی برخوردارند و نمی توان به جای آن ها از مواد دیگری استفاده کرد .

تنها نقطه ضعت اساسی گریس ها در زمان کارکرد ، خنک کنند نبودن آنهاست .

خواص و ویژگی ها :

یک گریس خوب باید داراي خواصی مشخص باشد تا بتواند وظایف مربوط به روانکاري را به خوبی انجام دهد.

این خواص به شرح ذیل می باشد:
1- ایجاد روانکاري مناسب جهت کاهش دادن نیروي اصطکاك و جلوگیري از ساییدگی اجزای اتاقانها.
2- محافظت کردن قطعات در برابر خوردگی .
3- آب بندي سیستم به منظور جلوگیري از ورود آب و گرد و خاك.
4- مقاومت در برابر نشتی و چکه کردن از سطوح روانکاري شده.
5- مقاومت در برابر تغییر ناگهانی در ساختمان شیمیایی در اثر کارکرد مکانیکی (در یاتاقانها) درطور مدت عملکرد.
6- سفت شدن بیش از حد در هواي سرد، زیرا سفت شدن بیش از حد باعث ایجاد مقاومت زیاد در برابر حرکت خواهد شد.
7- داشتن خواص فیزیکی مناسب براي روشهاي کاربرد.
8- سازگاري با کاسه نمدهاي الاستومر و دیگر مواد موجود در قسمت هاي روغن کاري شده مکانیزم.
9- تحمل کردن مقداري از آلودگی مثل رطوبت بدون از دست دادن خواص مهم .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید